Čaplovič je za povinnú predškolskú výchovu pre rómske deti

15.02.2007 Celý región

Sabinov 15. februára (TASR) - Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič je za povinnú predškolskú výchovu pre päťročné a staršie rómske deti. Rovnako podporuje náv...
Sabinov 15. februára (TASR) - Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič je za povinnú predškolskú výchovu pre päťročné a staršie rómske deti. Rovnako podporuje návrh na internátnu formu školskej výchovy rómskej populácie v staršom veku ale len so súhlasom rodičov.

Vicepremiér sa tak vyjadril počas svojho dnešného pracovného výjazdu do okresného mesta Sabinov. Navštívil centrum komunitného poradenstva, v ktorom je materská škola s triedou s 25 rómskymi deťmi. Zadarmo dostávajú desiatu, na obed už chodia domov. Ako hosťa informoval primátor mesta Peter Molčan, samosprávu stojí ročná prevádzka zariadenia 200 tisíc Sk, čo je iba päť percent z celkových nákladov. Zvyšok vykrývajú z rôznych grantov.
Z vyše 12 tisíc obyvateľov mesta je asi 1500 Rómov. Z ich detskej populácie asi 55 percent chodí do predškolských zariadení. Mesto má 13 asistentov učiteľov pre rómske deti, traja sú v materských školách, zvyšní na základných.
Ako Molčan zdôraznil, výchova Rómov je priamo podmienená riešením ich bytových otázok. Mesto okrem iného na svojich pozemkoch v lokalite Telek postavilo novú osadu pre Rómov. Tohto roku tam dajú do užívania 24 bytových jednotiek, v roku 2008 ďalších dvanásť. Treba ešte vyriešiť výstavbu 80 bytov. Molčan upozornil, že mestská samospráva je už finančne vyčerpaná pri riešení tohto problému. Chcú pomoc aj od Európskej únie (EÚ). Informoval, že doteraz na všetky byty pre Rómov dostali 60 miliónov Sk vo forme štátnej pomoci, zvyšných 20 miliónov Sk investovalo mesto.
Čaplovič podčiarkol, že zaujíma sa o situáciu v najbiednejších okresoch SR. Sabinov patrí medzi sedem z nich. Popoludní sa preto stretol aj s asi 40 starostami a predstaviteľmi verejnej štátnej správy okresu Sabinov. Informoval ich o možnostiach vo využívaní zdrojov EÚ na riešenie najpálčivejších otázok. Nabádal ich k zakladaniu združení a mikroregiónov, pretože tie budú mať väčšiu šancu získať eurozdroje ako samostatné obce.
 

Vyberte región